نازکی قرنیه یا قوزقرنیه: نازک بودن قرنیه الزاماً قوزقرنیه نیست!
دکتر امیر اسهرلوس
قرنیه چشم یک بافت کاملا شفاف در قسمت جلویی کره چشم است که بیشترین نقش را در کیفیت تصویر چشم ایفا میکند. بافت قرنیه باید کاملاً شفاف و بدون کدورت باشد و همچنین سطح آن کاملاً صاف و بدون ناهمواری باشد تا بتواند تصویر مناسب و واضح را برای چشم ایجاد کند. ضخامت طبیعی لایۀ قرنیه در چشم انسان حدود ۵۵۰-۶۰۰ میکرومتر است که در برخی افراد میتواند از این بیشتر یا کمتر نیز باشد که الزاماً غیرطبیعی تلقی نخواهد شد. به عبارت دیگر ضخامت قرنیه در یک فرد ممکن است ۵۱۰ میکرون یا ۶۲۰ میکرون باشد و طبیعی قلمداد شود. بنابراین عدد ضخامت قرنیه به تنهایی نشان دهندۀ طبیعی یا غیرطبیعی بودن بافت قرنیه نیست و بررسیهای دقیق تر از ویژگیهای دیگر قرنیه از جمله انحنای قرنیه و برجستگی قرنیه و دیگر ویژگیهای تخصصی در کنار ضخامت برای تشخیص قرنیههای غیرطبیعی ضروری است.
قوز قرنیه یک بیماری است که در آن بخشی از بافت قرنیه به طور غیرطبیعی به صورت تدریجی نازک میشود و قرنیه دچار بیرونزدگی میشود. این بیماری به دلیل ضعف بافت قرنیه و پایین بودن استحکام بافت اتفاق میافتد. اما به این مفهوم نیست که هر کسی که قرنیه اش کمی نازکتر از حالت متوسط باشد قوزقرنیه دارد! اگر ضخامت قرنیه کمتر از ۵۰۰ میکرومتر باشد اصولاً باید وضعیت قرنیه بیمار از نظر قوزقرنیه مورد بررسی قرار بگیرد اما با این حال ممکن است اصلا قوزقرنیه هم نداشته باشد. مجموعهای از نشانههای بالینی در قرنیه وقتی در کنار هم قرار میگیرد منجر به تشخیص قوزقرنیه میشود و تشخیص این بیماری صرفاً از روی ضخامت انجام نمیشود.
بیمارانی که دچار نازکی قرنیه هستند الزاماً غیرطبیعی محسوب نمیشوند. نکتهۀ مهم این است که این افراد نباید جراحیهای قرنیهای برای حذف عینک مانند لیزیک و لازک انجام دهند چرا که یک جراحی اشتباه میتواند به راحتی وضعیت آنها را به قوزقرنیه تبدیل کند. بقیه موارد درمانی این عزیزان مشابه افراد دیگر است و این افراد در گروه قوز قرنیه قرار نمیگیرند. بنابراین توصیه میشود کسانی که قرنیههای نازک دارند اولاً از مالش چشم خودداری کنند، دوماً، از انجام هر گونه جراحی غیرضروری برای اصلاح ضعیفی چشم پرهیز کنند. اگر این نکات رعایت شود معمولاً هیچ مشکلی برای این افراد ایجاد نمیشود.
واژگان کلیدی این مقاله:
قوزقرنیه، نازکی قرنیه، ضخامت قرنیه، کراتوکونوس، لیزیک، حذف عینک، لنز اسکلرال، پیوند قرنیه، لازک، لنز شارژی
آیا لنزهای اسکلرال تولید داخل کیفیت لازم را دارند؟
لنزهای اسکلرال: بهترین درمان برای «سندرم شوگرن» و «سندرم استیون جانسون»
تمامی حقوق این مجموعه متعلق به دکتر امیر اسهرلوس است.
طراحی وبسایت: هورماه